Et dyk ned i historien

Det er ikke kun arkæologer, der henter Danmarkshistorie op fra undergrunden. Det gjorde brøndborer Jørgen Sørensen fra Frederikshavn også. Og en dykpumpe fra 1968 kan få museumsfolk fra Bjerringbro til at juble.

»Den er produceret i oktober 1968. Fantastisk!« Senior Servicetekniker Ole Berg fra Grundfos er oprigtig begejstret. Foran ham ligger en Grundfos BPD-pumpe, som Jørgen Sørensen fra Brøndborerfirmaet K. Sørensen i Frederikshavn har sikret til samlingen på Grundfos Museet i Bjerringbro.

For 21 år siden henvendte folkene fra Hjørring Motorsport sig til den frederikshavnske brøndborer i håbet om, at Jørgen kunne hjælpe dem med en boring og en pumpe, så de med vand kunne dæmpe støvet på klubbens motocrossbane i Sønderskov, 10 kilometer øst for Hjørring.historie-1

»De havde jo ikke mange penge i klubkassen, men jeg havde lige udskiftet BPD’en med en ny pumpe på et vandværk i omegnen. Selv om den dengang allerede havde 25 år på bagen, kørte den uden problemer, og det fortsatte den med. Det var først til sidst, at det kneb med at levere de 10-12 atmosfæres tryk, der skulle til for at vande banen,« fortæller Jørgen Sørensen.

Udtjent – ikke slidt op
»Ja, man kan sige, at den er  udtjent,« supplerer Ole Berg.  »Den er ikke slidt op, men pumpehjulet er sat til, og det røde lag på ydersiden indikerer også, at der har været meget jern i vandet. Og så er
det jo en af de pumper, hvor de indvendige klembøsninger og møtrikker er af messing, og de bliver bløde efter så mange år i vand. Men den gamle Franklin-motor med endestykker af støbegods fejler ingenting, « fortæller serviceteknikeren, der med god ret kan koble ’senior’ på sin titel.

Ole Berg startede hos Grundfos i 1964, og han er i dag en del af det hold, der arbejder med at indsamle gamle pumper til Grundfos Museet i Bjerringbro. BPD-pumpen fra Nordjylland giver den passionerede historiefortæller en god anledning til at sætte den 46 år gamle pumpe ind i en historisk sammenhæng.

Et stykke Danmarkshistorie
»Den første BPD så dagens lys i 1964,« fortæller Ole Berg. »Forgængeren hed BP, og det stod for ’BorerørsPumpe’. Den var fra 1953 og var en videreudvikling af den Dybfoss-pumpe, der startede hele Grundfoseventyret i 1945. BP’en var en fantastisk pumpe med hus og pumpecylindre støbt i bronze og løbeaksler af rustfrit stål. Pumpen var neddykket under vandspejlet, og motoren var placeret over jorden,« forklarer Ole Berg. »For ingen troede dengang på, at motoren kunne være under vand.«

Men den opfattelse ændrede BPD-pumperne på, for her blev en dykmotor monteret under selve pumpen – heraf navnet BPD: ’BorerørsPumpe, Dykpumpe’.historie-2

»Det gjorde både samling og installation af pumpen meget hurtigere,« fortæller Ole Berg. »BP-pumperne var samlet af 1,8 meter mellemrør og mellemaksler, så det tog sin tid, når de skulle serviceres. Med BPDpumperne arbejdede vi med tre og seks meter galvaniserede rør eller rør af plast, så nu gik det hurtigt, når de skulle tages op eller sættes ned.«

Med nogle få ændringer var det den samme støbeform, der blev anvendt til BP- og BPD-pumperne. Dykmotoren havde en anden rotationsretning, end dén man kendte fra borerørspumperne, så der måtte laves linksgevind på kamrene på BPD-pumpen.

De robuste BPD-pumper gik sin sejrsgang verden over, og pumpen fra den nordjyske motorcykelklub er kun ét blandt mange eksempler på ekstrem lang levetid. På museet har man en model fra 1976, der har kørt i døgndrift indtil for et par år siden, og serviceafdelingen kan fortælle om en markvandingspumpe – også fra 1976 – der sidste år blev testet til fuld ydelse, og som stadig er i brug.

BPD-pumperne blev produceret frem til netop 1976, men i 1967 havde SP-serien set dagens lys, og det vidnede for alvor om nye tider.

SP – en succes den dag i dag
SP-pumperne blev fremstillet helt i rustfrit stål. Her var kamrene ikke støbte, men optrukne, og det betød lavere vægt og billigere pris, fordi produktionsprocessen kunne forenkles. Det slanke, flotte design blev i 1967 præmieret med Danmarks mest prestigefyldte designpris, og et engelsk navn – SP – vidnede om, at Grundfos nu satsede globalt. SP står for ’Submersible Pump’.

Grundprincipperne fra 1967 er stadig fundamentet for en af de mest succesfulde pumpeserier i den danske pumpekoncern, men på en række punkter har SP-pumperne udviklet sig gennem årene. I 1976 valgte Grundfos bl.a. at vende omløbsretningen på SP-pumperne, og det gjorde det muligt at gå fra en 3-faset motor til en 1-faset. »Siden BPDpumpen kom frem i 1964, har vi haft et godt samarbejde med motorproducenten Franklin – og det har vi stadig. Men netop ønsket om at kunne udvikle vores egen komplette dykpumpeløsning i rustfrit stål gjorde, at vi i 1974 præsenterede en Grundfos-udviklet motorløsning, MS400,« fortæller Ole Berg.historie-3

Flere gamle pumper søges
Ole Berg sender en venlig tanke til brøndborer Jørgen Sørensen, der reddede den gamle BPD-pumpe fra skrotbunken til et liv på museum. »Rigtig mange har svaret på vores efterlysning efter gamle, funktionsdygtige Grundfos-pumper. Vi forsøger at gøre samlingen så komplet som mulig, og på www.grundfos.dk kan man finde vores ’ønskeseddel’, og jo mere original pumpe og motor fremstår, jo bedre,« slutter Ole Berg, én af Grundfos Museets ihærdige ’indsamlere’.

Yderligere oplysninger
Grundfos DK A/S, Ole Berg, Senior servicetekniker, 40 44 32 26, oleberg@grundfos.com
Grundfos A/S, Anna Vichit Petersen, Arkivar – Historisk Afdeling, 87 50 15 29, avpetersen@grundfos.com