Rørføring på vandværker – plast, galvaniseret eller rustfri

Når en boring sættes i drift og vandværker bygges, vil vi gerne gøre det så godt som muligt, gerne med så gode og holdbare materialer som muligt. Udviklingen er gået fra galvaniseret stål, som har været meget brugt før i tiden, og er kendt som et godt og holdbar materiale. Problemerne kommer når det galvaniserede er skruet sammen med et
andet metal som messing.
Her er det spændings rækkefølgen der gør, at det svageste metal tæres hurtigere, der hvor det er skruet sammen med et andet.
I den senere tid er rustfri stål blevet mere almindeligt. Først er det pumperne der er produceret udelukkende i rustfri stål eller så meget rustfri stål som muligt. Det ser vi positivt på, men når pumpen så bliver bygget udelukkende i rustfri, flytter vi problemerne med tæring. Så når vi har pumper, manifolder, rørføring i rustfri tror vi alt er godt, men vi har set,
at der altid er et eller andet, der er det svageste som fx bundventil.
Vi har i Danmark en anerkendt pumpeleverandør, som laver nok den bedste bundventil på markedet. Bundventilen er produceret af en sammensætning 3 metaller, støbejern, rustfri og messing.
Vi ser desværre flere fejl på bundventiler end nogensinde før. Årsagen er simpelthen alt det rustfrie stål vi anvender. Bundventilen vil dog i de fleste tilfælde holde i 10 år, før var det typisk 30 år.
Havde sugerøret været galvaniseret stål, havde der ikke været problemer, da tæringen ville ske på det galvaniserede rør, hvor der er plads til tæring, og sugerøret ville nok blive udskiftet sammen med pumpen som typisk holder 10-15 år.

Her ses et tydeligt eksempel på et tæret stigrør fra en boring