Truede vandtårne i bogform
Der er meget historie i mange af de danske vandtårne, som repræsenterer en overset del af dansk kulturhistorie. Nu er der udgivet en bog om emnet – med billeder og oplysninger om samtlige danske vandtårne.
Da det blev moderne at få rindende vand i sit hus, begyndte vandtårnene at skyde op som paddehatte overalt i landet. De første vandtårne blev bygget i midten af 1800-tallet i de større byer. Senere fulgte de mindre byer.
Også langs landets banestrækninger blev der bygget mange tårne, her for at forsyne damplokomotiverne med vand.
Selv om vandtårnenes funktion blot var at opretholde et tilstrækkeligt højt tryk i forbrugernes haner, blev de opført med største omhu og af de bedste materialer.
– De fleste vandtårne er prægtige bygningsværker med stor arkitektonisk værdi. Mange af landets fineste arkitekter har tegnet vandtårne, blandt andre Anton Rosen, Vilhelm Klein og Jørn Utzon. Hvis man kigger på landets vandtårne under et, er det spændende at aflæse den arkitektoniske udvikling gennem de seneste 150 år, siger bogens forfatter, den 32-årige journalist Kim Lykke Jensen.
Tårnene er vidt forskellige i deres udtryk. Fra detaljerige historistiske borgtårne, over funktionalismen til det nyeste vandtårn, der blev bygget i Haderslev i 1992.
Truede bygninger
Vandtårnenes storhedstid varede godt 100 år, men i takt med den teknologiske udvikling blev de fleste vandtårne overflødige. Og overflødige bygninger river man ned. Den skæbne har adskillige hundrede vandtårne måttet lide, og det sker stadig i stort omfang. På listen over Danmarks 9.700 fredede bygninger er kun en god håndfuld vandtårne repræsenteret. Gennem tiden er der blevet opført omkring 1.000 vandtårne, hvoraf der er godt 200 tilbage.
– Da der ikke tidligere har været sat overordnet fokus på de danske vandtårne, er det på tide at få det gjort. Ellers står vi pludselig tilbage med en udokumenteret del af den danske kulturhistorie og industriarkitektur.
Derfor har jeg skrevet denne bog. Alene mens bogen har været under udarbejdelse, er flere fine gamle tårne blevet jævnet med jorden, siger bogens forfatter.
En del vandtårne er stadig i brug til deres oprindelige formål, mens andre har fået en ny funktion. Blandt andet som beboelse, udsigtstårne, udstillingslokaler og museer, men de fleste står til at forsvinde i fremtiden.
I bogen om Danmarks vandtårne er der billeder og faktuelle oplysninger om samtlige bevarede vandtårne, både jernbane- og vandværkstårne.
Bogen er udkommet på Forlaget Vældgungerne. Den koster 199 kr. og kan købes hos landets boghandlere.