Videnskabeligt belæg for kalkknuserens virkning

Solrød Vandværk er ét af de 40 privatejede vandværker, der har installeret kalkknuseren. Vandværket forsyner 5200 husstande i alt.

Solrød Vandværk er ét af de 40 privatejede vandværker, der har installeret kalkknuseren. Vandværket forsyner 5200 husstande i alt.

Kalkknuseren renser for belægning af kalk i vandrør og på varmelegemer – og samtidig falder forbruget af pleje- og rengøringsmidler. Kalk i vandet koster den danske forbruger penge og besvær,
fordi kalken sætter sig som belægninger i vandrør og på de varmelegemer, som kommer i berøring med vandet. I følge Teknologisk Institut betyder 1mm kalk belægning, at der skal bruges 10% mere energi for at opnå samme temperatur på vandet. Så når kaffemaskinen, hurtigkogeren, vaske- eller opvaskemaskine er tilkalket er det dyrere at opvarme vandet. Samtidig betyder kalkbelægninger reduceret levetid på hvidvarerne, og de skal derfor udskiftes oftere.

Hvad gør kalkknuseren?
Ved hjælp af lyd ændres krystalstrukturen i kalken, så i stedet for at have Calcit krystaller som giver kalkbelægninger, så har man Aragonit krystaller som ikke danner kalkbelægninger. Videnskabelige iagttagelser viser endvidere, at når der er Aragonit krystaller i vandet, så opløses Calcit belægninger på røroverflader, varmelegemer og i varmevekslere. Så ved montering af kalkknusersystemet medfører det altså, at den ’gamle’ kalk forsvinder over tid.

Virkningen bevist på Aalborg Universitet
Et studie på Aalborg Universitet i Esbjerg beviser virkningen af kalkknusersystemet fra AMTech Aqua Miljø ApS til knusning af kalken i vandet. Ved at montere kalkknusersystemet på et vandværk viste undersøgelsen at systemet ændrer kalkkrystallet – både på vandværksniveau og hos slutbrugeren – i en afstand på op til 10 km fra vandværket. Så det man hos AMTech Aqua Miljø har set virke i praksis siden 1994, er der nu også videnskabeligt belæg for.

Rapporten kan hentes på www. kalkknuser.dk under menupunktet ’Kalkknuseren virker’.

Et eksempel på en monteret kalkknuser

Et eksempel på en monteret kalkknuser

Flere oplysninger kan fås på www.kalkknuser.dk eller på telefon 44 94 33 08.

 

Økonomi, miljø og sundhed går hånd-i-hånd
Når kalkknuseren er monteret, vil slutbrugerne opleve at de kan reducere mængden af pleje- og rengøringsmidler. Når der skal vaskes tøj kan der spares på blødgøringsmidler, mængden af vaskepulver kan reduceres med 33%, og til opvasken skal der blot bruges en ½ opvasketab. I gennemsnit kan en familie (2 voksen og 2 børn) spare 1.350 kr. om året på rengørings- og plejeprodukter.

Samtidig har kalken i vandet positive effekter i forhold til folkesundheden, fordi det bidrager til forebyggelse af hjerte-/karsygdomme og huller i tænderne. Så løsningen på problemet er ikke, at fjerne kalken fra vandet f.eks. ved hjælp af kemikalier.